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Aveiro, Portugal
Being passionate about wine is nothing new to us, so we opened in November 2009, a venue dedicated (but not exclusively!) to this great passion of ours. Here you will find a variety of products and services, such as delicatessen, cold cuts and cheeses, wine tastings, food & wine harmonization services, etc.. Actually this store can be described as a concept store around what we do best in Portugal! Moreover, in the walls at the entrance you can read "experience Portugal", not only are we trying to incite our visitors to taste great portuguese products, but primarily to challenge those visitors to experiment more, to take more chances and let themselves be surprised in the process...

quarta-feira, 24 de março de 2010

Acidez e Adstringência

Para que os nossos clientes possam preencher com muita acuidade os seus cadernos de prova da Moleskine, deixo aqui o meu contributo na forma de duas breves definições de dois conceitos essenciais na prova de vinhos:
Acidez dá ao vinho a frescura e o gosto. Os ácidos dependem da variedade da uva, do terroir, do clima, das leveduras e outros microorganismos introduzidos na vinificação. Sem acidez o vinho seria "mole", com excesso de acidez seria acre ou amargo.
Adstringência provoca um efeito de crispação nas papilas gustativas, resulta da elevada presença de taninos. Esta sensação atenua-se com o envelhecimento do vinho.
Falaremos para a próxima de outros conceitos fundamentais para a prova do vinho...

José Francisco Silva

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